Синята светлина и как тя влияе

by

This post is also available in: English

За първи път чух за влиянието на синята светлина, когато си избирах хубави очила за компютър и от оптиката ми препоръчаха стъкла с покритие BlueControl. Те са най-подходящи за хора като мен и Кало, които прекарват доста голяма част от ежедневието си пред компютъра или на телефона, защото неутрализират синята светлина, излъчвана от дигиталните устройства, свежда до минимум отблясъците и засилва контраста.

Вече 4 месеца съм с такива очила и разлика наистина има, не усещам вече такава умора, напрежение и сълзене в очите, както преди и съвсем естествено беше за мен да разбера малко повече за синята светлина и за всяко едно нейно влияние върху нас. Оказа се, че изобщо не са малки последствията и ако за UV лъчите се говори много, то за HEV (High Energy Visible), както е научното название на синята светлина, почти не се говори толкова. А всички ние сме изложени ежедневно на телефоните, компютрите и таблетите си, те излъчват дози синя светлина, която през нощта особено влияе върху естественото възстановяване на клетките – заблуждава ги, че е ден и те не се възстановяват пълноценно.

Споделяла съм ви и преди, че аз съм нощна птица и предимно вечер обичам да работя, чувствам се по-организирана тогава, когато всички спят и свършвам много повече неща, съответно съм и сериозно засегната от влиянието на синята светлина. Ето какви малки стъпки предприех сама за себе си, за да избегна максимално негативното й влияние:

1. Винаги с очила пред компютъра. Както започнах и в началото, точно очилата за компютър бяха първата стъпка, която ме вдъхнови да предприема и останалите за предпазване от синята светлина. Независимо дали имате диоптър или не, компютърните очила имат за цел да оптимизират зрението ви, когато гледате екрана на компютъра си за по-дълго време. Не искам да навлизам в подробности, защото това е личен избор, който трябва сами да предприемете и да се посъветвате със специалист в някоя оптика за най-добрия избор за вас. Лично аз без тези очила виждах замъглено, усещах напрежение в очите и се е стигало дори до главоболие, когато съм седяла и писала на лаптопа над 6-8 часа.

2. Никаква включена техника в стаята, в която спим. Немислимо е да се откажем напълно от електронните устройства, но намаляването на времето, прекарано пред тях преди лягане и най-вече присъствието им в стаята, в която спите, може да има положителен ефект и не е чак толкова трудно изпълнимо. Ние с Кало винаги зареждаме телефоните си вечер, но в друга стая, от скоро се събуждаме със старомоден будилник с батерии (беше ми много странно в началото, но се свиква бързо), нямаме телевизор в спалнята, не сме от хората, които обичаме да гледаме телевизия преди сън и разбира се никаква работа и чатене на лаптопа или телефона в леглото. Слагаме ги да спят и да си починат малко и те от нас в другата стая.

3. Правилна грижа за кожата на лицето, сваляне на грима веднага, релакс и наслада. Както споменах и по-горе, синята светлина дава сигнал на клетките, че е ден, което нарушава естествения нощен ритъм и те не могат да се възстановят напълно, съответно това повишава риска и от преждевременно стареене на кожата. Затова и сама за себе си си изградих нещо като правило никога да не ме мързи да дам на кожата на лицето си необходимата грижа и щом се прибера вкъщи и нямам за план повече да излизам, заедно с миенето на ръцете, измивам и лицето си напълно от всички замърсяваня и остатъци от грим. Следва грижата ми в комбинация: серум, крем за лице и околоочен крем. Независимо, че съм на 25 години, започнах с редовната околоочна грижа, защото съм сигурна, че един ден ще бъда благодарна за това. Все пак кожата около очите е 40% по-тънка от останалата и там признаците от преждевременно стареене са най-видими.

Бях ви разказвала в по-предишен пост, че използвам серума Advanced Night Repair на Estée Lauder и винаги го взимам с мен, дори и когато пътувам, а вече месец и половина към серума добавих и околоочния крем Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex, който засяга сериозно темата за влиянието на синята светлина. Той е подходящ за всички възрасти и се бори с признаците на стареене като сухота, фини линии и бръчки, подпухване, тъмни кръгове. Усеща се много приятно на лицето, защото е като гел, не е мазен или лепкав, а има леко, но много приятно и ободряващо охлаждане. Икономичен е, аз го нанасям на върха на пръстите си и с леко потупване го разнасям около околоочния контур. Това, което много ми допада е, че наистина усещам продукта с неговата защита и хидратиращ ефект чак до сутринта (сигурно благодарение на патентована ChronoluxCB™ технология, която е по-концентрирана и овлажняваща технология, дава защита освен от синя светлина през нощта, но и от UV лъчите през деня), сутрин торбичките под очите ми ги няма (разбира се, влияние ми оказва и качествения сън от 8 часа), няма го чувството за сухота и подпухналост, а когато имам по-тежък ден и по-уморен вид на кожата използвам крема в комбинация с пачовете за очи, тогава ефектът става поразителен.

Вярвам, че всяка една малка стъпка в грижата за нас самите е от изключително важно значение. Затова намалявайки влиянието на синята светлина около нас, нека намалим и негативни моменти и емоции, които също влияят на начина, по който изглеждаме. А ако се чувстваме добре отвътре, ще изглеждаме добре и отвън. : )

No Comments Yet.

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.