Ритуал от природата с Botanēa

by

This post is also available in: English

Преди две седмици буквално ви изненадах в Instagram stories с новината, че L’Oréal Professionnel събра на едно място най-доброто от природата и науката, за да създаде Botanēa – 100% професионална растителна боя за коса. Сигурно много от вас са проследили моя първи опит с Botanēa, но дори и да не сте, сега отново ще ви потопя в това преживяване и ще ви разкажа в подробности какви са впечатленията ми от услугата Botanēa Натурален блясък (която се прави с една от трите съставки в боята – растението Касия), както и какво може да очаквате от Botanēa като цяло.

Ще започна с това, че аз никога не съм се боядисвала с амонячна боя, харесвам много цвета на косата си и на този етап (докато младостта ми позволява, разбира се) не бих го променила. Използвала съм само 1 път къна в тийнейджърските ми години (от онези, които продаваха в аптеките, а на кутията имаше една и съща индийка с различни нюанси на косата, тогава нямаше и кой знае какъв голям избор), но въпросната къна уж щеше да ме направи руса, но станах по-скоро рижава, отколкото руса. За съжаление тогава нямаше кой да ми обясни как точно трябва да се комбинира къната спрямо естествения ми цвят на косата, действах доста неразумно на своя глава, но се радвам, че не посмях да изразя себе си в този луд тийнейджърски период с нещо по-сериозно като истинска боя за коса, например.

Разбира се, 10 години по-късно, нещата вече са тотално различни. Къната все още е най-популярната растителна боя за коса, но тази, използвана в Botanēa е изцяло различна, от къната, която познаваме. Тя идва от Индия, където се събира само веднъж годишно и като всички растителни съставки в Botanéa, е изцяло пречистена за истински професионални резултати. С къната в Botanéa се създават топли медни нюанси, идеални за блондинки с тъмни и медни основи. Втората съставка в Botanēa е Индиго – мощен естествен пигмент, получен от растението индиго. Листата му съдържат сини до виолетови оцветяващи съставки, идеални за кафяви и тъмни основи. Третата съставка e Касия, която също е известна като “неутрална къна” и няма оцветяващи свойства. С нея се прави услугата Натурален блясък и точно тя ме привлече страшно много да опитам за първи път Botanēa. Нейната идея е да бъде използвана от фризьорите като регулатор и да придаде блясък на косата. В комбинация с оцветяващи растения, нейните меки неутрални оцветители, които често се използват за руса коса, правят възможно регулирането на интензитета на цвета и добавянето на блясък. Botanēa  може да се използва на всеки тип коса, както и на вече боядисана коса и дава покритие на белите коси.

Обобщавам накратко трите растителни съставки в боята:

1. Касия или Cassia Angustifolia – Отглеждана в няколко региона на Индия, тя е избрана от лабораториите на L’Oréal за руси нюанси, за да регулира цвета и да придаде блясък.

2. Къна или Henna Lawsonia Inermis – Основна съставка за създаване за медни, кафяви и кестеняви нюанси.

3. Индиго или Indigofera Tinctoria – Листата съдържат пигменти, които дават цветови резултати, вариращи от синьо до лилаво, идеални за кафяви или тъмни основи, в комбинация с къна.

Как се случва всичко?

Аз мога да коментирам само и единствено 1. Касия или Cassia Angustifolia и процедурата Натурален блясък с нея. Тя продължава около 1 час, прави се само във фризьорските салони, които работят с L’Oréal Professionnel като Murphy например, където аз си я направих за втори път с Благи, (не е предназначена за домашна употреба на този етап, но би било добра идея и посока, в която да работи бранда за в бъдеще, според мен), ефектът от процедурата се наблюдава до 8 измивания след това, а резултатът от нея забелязвате веднага. Косата е не просто с много повече блясък, но и някак си така уплътнява косъма, че все едно имате много повече коса. За моята тънка коса това е като спасение и тотално освежаване. Услугата може да се прави през месец или по-често, защото Натуралният блясък леко изсветлява, озарява косата и я подхранва, без да има какъвто и да е негативен ефект.

Всичко се случва много бързо и приятно, буквално все едно си приготвихме някакъв домашен зелен чай във фризьорския салон. Горещата вода активира растителните съставки, освобождава и разтваря оцветяващите съставки, които се съдържат в растителните прахове. Botanēa  предлага 12 различни нюанса – от тъмни до медни, които се приготвят чрез смесването на различни съотношения Касия, Индиго и Къна. Много са важни точните грамажи в рецептите и начина на смесване, според мен за това и на този етап Botanēa е оставена само в ръцете на професионалистите в областта.

Нещо повече от боя, идея и кауза!

С представянето на Botanēa, L’Oréal Professionnel не само представя своята 100% растителна професионална боя за коса, но също така подкрепя идеята за устойчивия подход при производството на продукти. След като достигнат до фризьорския салон, съставките на Botanēa се поставят в прозрачни квадратни опаковки, рециклирани до 50%. Преди това боята се доставя на фризьорите в херметически затворени опаковки, изработени от хартия от отговорно управлявани гори. В сравнение с продажбата на продукт само в пластмасови опаковки, тази система за зареждане прави възможно е да се спаси еквивалента на една опаковка на всеки 9 презареждания.

А вие бихте ли се осмелили да опитате Botanēa? Ще я откриете в салоните L’Oréal Professionnel.

No Comments Yet.

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.