В търсене на перфектния баланс (част 2)

by

This post is also available in: English

Не очаквах, че Испания (или поне Коста Брава – крайбрежният район, в който ние бяхме) ще бъде място с толкова много удобни условия за спорт, че дори и с най-уникалната алея за бягане, която някога съм виждала в живота ми и която започваше на 10 метра от хотела ни. А какво по-голямо вдъхновение от морския въздух, шумът на вълните, крайбрежните палми, които задминаваш с всяка крачка и още много хора като теб, които спортуват рано сутрин, следобед, вечер – непрекъснато. Беше като вирус във въздуха и всеки се заразяваше и излизаше да се раздвижи малко, никой не залагаше само на плаж. В малкото ни градче Calella по товa време, в което ние бяхме там тъкмо започваше и IRONMAN Barcelona. (IRONMAN е повече от най-предизвикателното събитие за издръжливост в света, IRONMAN е начин на живот. Не знам дали сте чували за него, но ако ви е интересно да разберете повече и дори да се запишете и вие за участие, вижте тук – eu.ironman.com).

Както ви разказах и в първата част на този пост, сутрините ми в Испания започваха с практики по йога, доста по-лежерно и леко, но следобедите ми завършваха с малко повече кардио и по-интензивни комбинирани тренировки за изгаряне на мазнини, които са разделени на кратки суперсерии. (Честно казано очаквах да е точно обратното, поне така бях свикнала аз – сутрин кардио, а вечер нещо по-леко, но цялостната идея на тази почивка в Испания бе да се възползваме от предимствата на мястото – плажът, природата, климатът, времето, слънцето, а то не позволяваше да правим йога следобед на плажа. Беше прекалено изморително за повечето хора, а и кардио тренировките си бяха моя самоинициатива.) Суперсериите са може би най-любимият ми начин за трениране, защото са отличен начин да направите тренировката си възможно най-кратка (идеално решение, когато сте на почивка), като в същото време я поддържате наистина интензивна и ефективна. Съответно пестите време, но въпреки това горите калории и трупате мускули. Споделям с вас моите 6 упражнения, които изпълнявах в продължение на 1 минута всяка едно. След това може да си позволите 1 минута почивка и опитайте се да повторите този кръг от упражнения поне 4 пъти с кратка почивка между сериите.

Много е важно да се подготвите добре преди това:

1. Излишно е да ви споменавам да не ядете преди тренировка поне 1-2 часа (най-хубаво се тренира на гладно, може да изпиете само едно чисто кафе – 40/ 45 минути преди това за тонус).

2. Правилният екип за тренировка е също изключително важен. Локацията ми за трениране беше външна, направих си труда да погледна предварително прогнозата за времето, за да избера екип за тренировки, който да отговаря на условията. Спрях се на много удобен топ, който позволяваше на кожата ми да диша през цялото време и клин 7/8 в унисон в вълните от Lcwaikiki. Да, имат и спортна серия дори и то на супер добри цени.

3. За обувките заложих на най-сигурните и добрите, които някога съм тествала – Reebok Speed TR. В багажа ми имаше място само за 1 чифт и знаех, че този няма да ме предаде, каквото и да правя. Това е обувка създадена специално за фитнес тренировки, освен това дизайнът й е много бейсик и пасва страхотно на всеки спортен екип. Горната й част е изградена от устойчива на триене материя и същевременно е лека, дишаща и проветрява крака. Стабилна е и сигурна при упражнения с тежести (аз в момента залагам предимно на собствено тегло, защото имам леки проблеми с колената, но ако не ви представляват проблем тежестите – можете да разчитате съвсем спокойно), не се плъзга на паркети и гладки настилки (много често срещан проблем при тренировките в зала). Държа да отбележа, че това не е обувка за бягане, тъй като обувките за бягане пък не стават за тренировки (нестабилни са и се хлъзгат), но въпреки това, понеже са леки, спокойно може да се тича с тях и на къси разстояния. Беше перфектната обувка за мястото, усещах я много лека на крака, без да запарва. Равната подметка гарантира, че стъпалото ще е плътно прилепнало към земята и винаги имам необходимата сигурност при всички упражнения, включващи тежести – клекове, бягане на къси разстояния, напади и т.н. Може да я видите в действие при упражненията по-горе.

4. Не се пренатоварвайте, не правете повече от това, което тялото ви позволява и може да понесе, за да не си причините излишни контузии, после много трудно ще се възстановите, ще загубите ритъм, време, форма и може дори да се откажете да продължите. Това се случи с мен преди две години, когато прекалих с клековете и тежестите и колената започнаха страшно много да ме болят.

……………………………………………………………………….

Обувки –  Reebok Speed TR

Клин и топ – Lcwaikiki

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.